Wachtwoord resetten

Menu
Inloggen
Your search results

Portugal Cultuur

september 15, 2019 by admin

Fado

Portugal staat bekend om zijn levensliederen, ook wel ‘Fadomuziek’ genoemd. Deze muziek is een belangrijk element van de Portugese cultuur, ontstaan als politieke satire in de arme wijken van Lissabon in 1829. Fado is afgeleid van het Latijnse woord fatum, dat noodlot betekent. De droevige zang van de Fadozangers in combinatie met de klassieke Spaanse gitaar of een 12-snarige Portugese gitaar, geeft Fado zijn karakteristieke geluid. De bekendste Fadozangeres was Amália Rodrigues, die helaas in 1999 overleed. Haar huis in Lissabon is tegenwoordig een museum. Dit geeft nog maar eens aan hoe zeer de Portugezen gesteld zijn op hun Fadomuziek.

Azulejos

Nederland heeft Delfts blauw, Portugal heeft Azulejos. Deze keramische tegels worden voorzien van prachtige blauwe schilderingen, en zijn te vinden op zowel binnen- als buitenmuren van gebouwen in Portugal. De Moren brachten deze kunst mee vanuit Perzië. Gevels van huizen en kerken worden versierd met Azulejos; een feest voor het oog van de overwinteraar.

Een van de mooiste, met Azulejos versierde, gevels is die van de Igreja Matriz de Cambra in Vouzela. Bent u daar in de buurt, vergeet deze prachtige gevel dan niet te bewonderen.

Straatmozaïek

De Calçada Portuguesa, ofwel Portugese straatmozaïek, is een vorm van het betegelen van straten, waarbij met talloze mozaïeksteentjes voetgangersgebieden tot kunstwerken worden gemaakt. Veelal worden patronen van golven gebruikt om de mozaïeksteentjes te leggen. Deze vorm van straatbetegeling is erg duur, vanwege de grote arbeidsintensiviteit.

Daardoor is het onderhoud van de Portugese straatmozaïek een tijd lang ondermaats geweest. Tegenwoordig krijgen werklozen echter de mogelijkheid om, onder leiding van twee leermeesters, in groepen deze straten te herstellen.

Wandel tijdens het overwinteren dus nooit door Portugal met de ogen slechts vooruit gericht, kijk af en toe eens naar beneden en sta versteld van deze typisch Portugese kunstvorm.