Spanje Gezondheidszorg

Zoekveld

 

Gezondheidszorg

De gezondheidszorg in Spanje behoort momenteel tot de beste ter wereld, zowel de publieke als de private. Al van oudsher geeft de Spaanse overheid veel geld uit aan de gezondheidszorg. Sinds 1991 valt 99% van de bevolking onder het nationale gezondheidssysteem, de Sistema Nacional de Salud. De uitgebreide private gezondheidszorg is in belangrijke mate gespecialiseerd in de ‘oudere reiziger’, waaronder de overwinteraar. Omdat ook artsen graag genieten van de Spaanse zon, hebben zich een flink aantal buitenlandse huisartsen en specialisten in Spanje gevestigd. Het vinden van een Nederlands sprekende arts is daarom in de grote overwintercentra niet moeilijk, zeker in de omgeving van Benidorm.

Spanje kent een groot aantal klinieken, zowel privé als algemeen. De privéklinieken vieren hoogtijdagen in Spanje nu zo'n 25% van de medische zorg in privéklinieken of -instellingen wordt verzorgd.

Voor de overwinteraar die mogelijk medische zorg behoeft is Spanje dan ook een land dat wat de gezondheidszorg betreft veilig is om te verblijven. 
Voordat u gaat overwinteren in Spanje is het verstandig allereerst de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering door te lezen en contact op te nemen met uw zorgverzekeraar. Uw zorgverzekeraar kan u precies vertellen welke stappen u in Spanje dient te ondernemen op het moment dat u medische zorg nodig heeft of opgenomen dient te worden.
Via uw Nederlandse zorgverzekering heeft u altijd recht op publieke gezondheidszorg in Spanje; hiervoor dient u wel een Europese Verzekeringskaart te hebben; veel zorgverzekeraars bieden deze automatisch aan. Zo niet, dan kunt u deze aanvragen via de website www.ehic.nl. Vergelijk uw zorgverzekering ook nog met uw reisverzekering om dubbele verzekering, en dus dubbele premies, te voorkomen. Het is aan te bevelen om geneeskundige kosten mee te verzekeren in de reisverzekering.

Heeft u tijdens het overwinteren in Spanje een arts nodig, dan kunt u direct naar de lokale huisartsenpost gaan, de Centro Salud, of u gaat naar een privé huisarts. Voor de overwinteraar kan een privé arts de voorkeur genieten, omdat deze in de drukkere overwintergebieden soms ook Nederlands spreken. In dit geval kan het voorkomen dat u voor het consult moet betalen. Deze rekening is in de meeste gevallen declarabel bij uw Nederlandse zorgverzekeraar.

Mocht u tijdens het overwinteren opgenomen moeten worden, dan kunt u een privé ziekenhuis in de buurt kiezen. Voor opname dient u uw verzekeringspapieren te kunnen overhandigen en zult u meestal een borgsom moeten betalen. Ook deze borgsom is declarabel bij uw zorgverzekeraar. Zorg er altijd voor dat u goed op de hoogte bent van uw zorgverzekering en de kosten die te declareren zijn voordat u gaat overwinteren. U kunt natuurlijk ook tijdens uw overwintering altijd contact opnemen met uw zorgverzekeraar als u vragen heeft.