Spanje Formaliteiten

Zoekveld

 

Formaliteiten

Wanneer u in het buitenland gaat overwinteren zijn er altijd een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Hoe lang mag u in het buitenland overwinteren en hoe zit het met uw reisverzekering? Op deze vragen zullen wij u proberen antwoord te geven.

Verzekeringen
Als u nog geen reisverzekering heeft, kunt u deze alsnog afsluiten voordat u gaat overwinteren in het buitenland. Zorg ervoor dat u hebt gecontroleerd wat de maximale verzekerde reisduur is en dat deze uw overwinteringsperiode dekt. U kunt bij sommige verzekeringsmaatschappijen een speciale reisverzekering afsluiten wanneer u voor langere tijd het land verlaat. Vergeet ook de reisverzekering niet te vergelijken met de dekking van uw zorgverzekering in Nederland; zo voorkomt u eventuele dubbele verzekering en dus extra kosten. Ook van belang is het te kijken naar repatriëringskosten bij ziekte en/of overlijden, geen fijn onderwerp om bij stil te staan maar wel belangrijk als u voor langere tijd gaat overwinteren in Spanje.
Checkt u ook de voorwaarden van uw inboedel- en opstalverzekering wat betreft het langdurig onbeheerd achterlaten van uw woning. Uw verzekeringsmaatschappij kan u tevens informeren over de maximale toegestane duur van uw overwintering in Spanje. Voor het verzekeren van elektronische apparatuur (laptop, telefoon, camera e.d.) gelden vaak aparte voorwaarden. Soms is het wenselijk een aparte verzekering hiervoor af te sluiten. Vergelijk in dit kader ook de voorwaarden van uw inboedelverzekering en de reisverzekering.

AOW pensioen en ANW uitkering
Mocht u langere tijd in Spanje overwinteren dan kunt u uw eventuele AOW pensioen of uw ANW uitkering blijven ontvangen voor zolang u aan de gestelde voorwaarden hiervan voldoet.
Er zijn echter wel factoren die invloed kunnen hebben op de hoogte van uw AOW pensioen of ANW uitkering. Neem daarom voordat u gaat overwinteren contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) voor uitgebreide informatie.

Huisdieren
Heeft u een huisdier dat u graag mee wilt laten overwinteren en de verhuurder gaat daarmee akkoord, vergeet u dan niet het sinds 2004 verplichte EU-paspoort voor uw huisdier.