Spanje Cultuur

Zoekveld

 

Cultuur

De Spaanse cultuur en het persoonlijke leven van de Spanjaarden is eeuwenlang erg beïnvloed door het rooms-katholicisme. De kerk verliest net als in vele andere ontwikkelde landen in aanzien, maar toch wordt 95% van de Spanjaarden rooms-katholiek genoemd. Uit traditie wordt er nog massaal deelgenomen aan de vele religieuze feesten.
Spanje heeft een groot aantal bekende kunstenaars voortgebracht, waarvan Salvador Dalí en Antonio Gaudí waarschijnlijk de bekendste zijn. 
De Spaanse cultuur heeft een aantal kenmerken die u als overwinteraar zeker op prijs zult stellen. Een aantal van deze kenmerken willen wij u niet onthouden.

Siësta
De siësta is het moment van de dag waarop de Spanjaarden uitgebreid de tijd nemen om te eten en tot rust te komen. Vooral in de zomer genieten de inwoners van hun siësta. In heel Spanje is de standaard siëstatijd in de middag van 14.00 uur tot 17.00 uur. Veel winkels zijn rond die tijd dan ook gesloten, behalve in de centra van de grote steden: daar zijn de winkels meestal 6 dagen per week geopend van 10.00 uur tot 21.00 uur.
Een gemiddelde werkdag in Spanje ziet er dan ook anders uit dan in de rest van Europa. Men werkt ongeveer van 10.00 uur tot 14.00 uur en vervolgens van ongeveer 17.00 uur tot 21.00 uur. 
Ondanks een voorstel in 2005 om de siësta af te schaffen, zegeviert de siësta in Spanje tot op heden nog altijd.

Feestdagen
Vallen de feestdagen in Nederland meestal in de wintermaanden, in Spanje wordt een relatief groter aantal feestdagen, verspreid over het jaar, op uitbundige wijze gevierd. Daarnaast zijn er vele officiële regionale feestdagen die uitgebreid worden gevierd. 
De grootst gevierde en meest bekende regionale feestdagen die u als overwinteraar kunt bijwonen zijn de volgende:

‘El Pilar’ in Zaragoza
Op 12 oktober viert men in Zaragoza het traditionele ‘El Pilar’ festival. Ter ere van de maagd Pilar wordt Zaragoza gevuld met muziek, parades, bloemen en theater. Op de plek van de El Pilar kathedraal op het Plaza del Pilar worden duizenden bloemen neergelegd. Dit is een van de populairste feesten in Spanje en u mag dit tijdens het overwinteren zeker niet missen!

‘Carnaval’ in Cadíz, Sitges en Tenerife
Carnaval in Spanje evenaart wat betreft spektakel gemakkelijk het Braziliaanse of Venetiaanse carnaval. Carnaval vindt eind februari/ begin maart plaats, afhankelijk van de liturgische kalender.
De kerk heeft het, van origine heidens, lentefeest overgenomen in een poging de excessen die plaatsvonden in de voorbereiding erop in te dammen.
Tegenwoordig heeft carnaval in Spanje een andere, speciale betekenis. Tijdens de dictatuur van Franco was het veertig jaar lang verboden carnaval te vieren. Na deze periode werd carnaval gelukkig in ere hersteld. 
Door het hele land vinden optochten plaats, mensen zijn volledig in carnavalskostuum gekleed, inclusief de prachtige maskers. Met vele pronkstoeten en muziek is carnaval in Spanje compleet. Een feest voor het oog en oor van de overwinteraar!

Sport
Een van de meest belangrijke en populairste sporten in Spanje is het voetbal. De voetbalclubs Real Madrid en FC Barcelona zullen u bekend in de oren klinken. Deze clubs spelen op een hoog niveau in Europa en het nationale voetbalelftal heeft veel getalenteerde spelers.
Na voetbal komt basketbal op de tweede plaats als populairste sport. Ook deze sport wordt in Spanje op hoog niveau beoefend. Het nationale basketbalteam werd in 2006 zelfs wereldkampioen.
Bent u naast overwinteraar ook een sportliefhebber, dan zal een bezoekje aan bijvoorbeeld een van de prachtige voetbalstadions u zeker aanspreken.