Portugal Culinair

Zoekveld

 

Culinair
  

Door de visrijke zeeën rondom Portugal en haar lange kustlijn, is vis een belangrijk ingrediënt van de Portugese keuken. Zeevis en -vruchten die u zoal op het menu zult vinden zijn tong, zwaardvis, kreeft en de welbekende sardines.
Een typisch Portugees gerecht waar u zich tijdens uw overwintering aan kunt wagen is ‘Tripas à Moda do Porto’. Dit gerecht stamt uit de tijd waarin Portugese zeevaarders de wereld rondvoeren. Het is een stoofgerecht dat uit ingewanden van vis bestaat. Om niets van de gepekelde vis, die de achterblijvers in Portugal van de zeevaarders kregen, verloren te laten gaan, werd er zelfs voor de ingewanden een bereidingswijze bedacht. Uiteraard kunt u niet om de kabeljauw heen: bacalhau, zoals de Portugezen zeggen, wordt op tientallen manieren klaargemaakt.

U kunt echter ook meer gangbare lekkernijen van het Portugese menu kiezen.
In de 'Pastelarias', koffiehuizen, kunt u een keur aan heerlijk Portugees gebak nuttigen, terwijl u van een kopje koffie geniet. Probeer de Pastel de Nata eens, heerlijk gebak van bladerdeeg met room.

Andere belangrijke kenmerken van de Portugese keuken zijn rijst, varkensvlees en koriander. De Portugezen zijn de grootste rijsteters in Europa.

Bij een heerlijke maaltijd mag een goede wijn niet ontbreken. Portugese wijnen zijn zeer bekend. Buiten Portugal kent men vooral de Port, Vinho Verde en Madeira. Wilt u tijdens uw overwintering in Portugal een goede plaatselijke wijn drinken? Gaat u dan vooral naar de wijnregio's Dão, Alentejo en Estremadura. Een stukje kaas bij de wijn? Kiest u voor de Queijo da Serra, Azeitão of Serpo - deze kazen zijn erg populair.